lunes, 7 de enero de 2013

Gener: ¿Quiénes son los mercados y cómo nos gobiernan? i més novetats




¿Quiénes son los mercados y cómo nos gobiernan?
(Varis autors)

Mai abans, els mitjans de comunica­ció i els polítics professionals ens han parlat tant d'economia, però per més que llegim i escoltem no ens donen les claus per contestar a les preguntes fonamentals, o tan si més no informacions que ens portarien a plantejar-nos-les. Per el contrari, l'economia se'ns presenta com alguna cosa fosca, tècnica, gairebé sobrena­tural; en qualsevol cas, indiscutible.

Amb la intenció de fer-lo de la forma més directa i clara possible, aquest llibre s'ha organitzat en torn a 11 preguntes bàsiques, que intenten aportar algunes claus fonamentals per a compendre “qui són els mercats i com ens governen”.

Sobre el grup d'autors cap destacar la coincidència de dos elements, que expliquen la seva trajectoria de treball conjunt. D'una banda, la seva formació: acadèmica, en el Departament d'Economia Aplicada I de la UCM; i política, en el si del moviment estudiantil i entorn de l'associació Economia Alterna­tiva. En segon lloc, la seva constant i molt primerenca vocació divulgativa; l'afany per “baixar l'economia al carrer”, però sense renunciar als requisits bàsics exigibles a tota labor investigadora.





De la insumisión a las cunas al combate de los géneros
(Karmela)

En este libro planteo que, desde la soledad de la cuna y en esta sociedad patriarcal al separarnos por géneros, nos reprimen los sentimientos... a través de la historia y las diferentes culturas. Así, se hace sentir al género masculino poderoso, con lo que puede violentar a las mujeres y dominar la sociedad de cada cultura. Las consecuencias que tuvieron -y tienen- las niñas en esta educación de división de género, “en la cuna,”están directamente relacionadas con la sumisión, la esclavitud y la falta de autoestima.
Como consecuencia de esta última, el quererse parecerse a algunos hombres (género masculino) y abandonar tanto nuestro yo de mujer (independiente, fuerte,
Uterina, sensual, solidaria), como la empatía con las criaturas, en esta sociedad competitiva Patriarcal que estamos viviendo, produce que las criaturas aprendan pronto a Convivir con la violencia, la autoridad y la falta de afectividad y se conviertan en sumis@s, poderos@s, egoístas..., con lo cual van manteniendo el orden establecido.

Sobre este tema se ha escrito mucho pero yo creo, que la mayoría de los autores no va a la raíz del problema (será para no cambiar nada), menos algunos, así que le he querido dar mi punto de vista anarquista, de crítica, procurando llegar a la raíz. Desmontando toda opinión autoritaria, por muy científica que diga ser.

"Desgraciadamente mucha gente seguirá durmiendo en la > de la Autoridad, jerarquía, sumisión, división de roles, civilización a través del tiempo, Cultura y educación ignorando su trascendental influencia en la afectividad y la libertad".





Salida de emergencia

Sortida d'emergència reuneix les últimes aportacions de Miguel Amorós als debats en curs sobre la Qüestió Social. A les seves pàgines, el lector trobarà els nous arguments que Amorós suma a la crítica de l'urbanisme o a la crítica del desenvolupisme, així com les seves aportacions contra les falses contestacions. I amb tot això ajuda a aclarir alguns aspectes de la tergiversada història social. Com a fermall final, aquest llibre conté un interessant epíleg en el qual Fernando Alcatraz fa balanç de la ineludible aportació crítica d'Amorós en els últims anys.


No són aquestes discussions de les quals es facin ressò els mitjans de comunicació, sinó aportacions serioses als debats que, com a veritats clandestines, van obrint-se pas en el si de la creixent oposició a la dictadura de l'economia. Dissidències que una vegada més ens confirmen que ni partits ni sindicats ni assemblees convivencialistes ens salvaran.

[…] Les esperances dels sectors aferrats a la conservació del capitalisme d'Estat en un decreixement gradual, pacífic i voluntari seran promptament desmentides per la brutalitat de les mesures d'adaptació a escenaris d'escassetat i penúria i la dinàmica social violenta que van a originar. Històricament, les classes mitjanes en descomposició han exigit sempre governs autoritaris. Però si ben el col·lapse catastròfic no va a produir-se en data fixa, imminent, tampoc va a ser inevitable l'entronització d'un règim ecofascista amb o sense l'ajuda de les masses desclassades; no obstant això, la probabilitat més o menys propera de tots dos fenòmens pot servir per portar l'acció per rumbs conseqüents, aconseguint-se així en les successives confrontacions una sortida favorable al bàndol dels partidaris d'un canvi social radical i llibertari. Gens està decidit, per la qual cosa tot és possible, fins i tot les utopies i els somnis.

En els anys setanta, Miguel Amorós va contribuir a la formació de diversos grups anarquistes efímers; durant la Transició va mantenir posicions assemblearis en pro de l'autonomia obrera, i posteriorment va formar part de l'equipo redactor de la revista Encyclopédie donis Nuisances (1984-1992). Ha traduït diversos llibres —La nuclearització del món de Jaime Semprun, per exemple, per a Llavors de carabassa—, ha escrit incomptables fullets i articles en la premsa llibertària i ha impartit infinitat de conferències en les quals ha analitzat els diferents fronts de la Qüestió Social, algunes de les quals estan recollides en llibres com Les armes de la crítica, Registre de catàstrofes, Des d'a baix i des de fora, A carn viva, Perspectives antidesarrollistes o Cops i contraatacs. Recentment ha publicat els llibres sobre la guerra civil espanyola La revolució traïda i Maroto, l'heroi.

En l'actualitat prepara, per a aquesta mateixa editorial, una nova edició del Manuscrit oposat a Vitòria.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario