lunes, 17 de diciembre de 2012

Novetats desembre



Del socialismo utópico al anarquismo
(Félix García Moriyón)

Més que realitzar una exposició completa sobre la història del moviment anarquista hem intentat deixar el més clar possible les seves idees centrals, el nucli teòric que, sense renunciar a una àmplia diversitat, va oferir un comú denominador a un conjunt de persones i grups que van comprendre que no es pot ser lliure si no s'és solidari, i que es van esforçar constantment a mantenir un difícil equilibri entre les dues dimensions de la vida, la personal i la col·lectiva.






Delta en revuelta. Piratería y guerrilla contra las multinacionales del petróleo
(Daniele Pepino)

Aquest text és una invitació a prendre consciència sobre un conflicte del com, ens agradi o no, ja som part. És una invitació a posicionar-se. A portar la guerra a casa, aquí, on està el cor palpitant de les polítiques neocolonialistes. Perquè l'època de les guerrilles anticolonialistes no ha acabat, sinó que s'ha esvaït la nostra disposició de reconèixer-les.

La insurrecció del Delta ens parla, ens demana comptes pel nostre silenci i la nostra complicitat. Els ultimàtum es van sentir fa temps, un darrere d'un altre, sense que nosaltres deixéssim de fingir no sentir-los. Els guerrers del Delta tenen l'orgull, la dignitat, la desesperació i el coratge. A nosaltres ens queden solament els privilegis i les coartades. Ells han començat. Què volem fer nosaltres?

Així, sobre ràpides llanxes, amb passamuntanyes, fusells automàtics i Kalashnikov, els rebels del Delta van passar al contraatac, sabotejant a la indústria del petroli. Són la veu armada d'una població sencera, esgotada per decennis de saqueig de recursos i per la repressió militar que intenta truncar les seves protestes amb tots els mitjans disponibles. Lluiten per la fi de la contaminació de les seves terres, per a la indemnització pels danys soferts i per a la restitució del control dels recursos a les comunitats locals.

No podem saber molt més. I si d'una banda això és un greu símptoma de la insuficiència de la solidaritat —també en el simple plànol de la contrainformació — , per l'altre, el poc que sabem és suficient com per recolzar. No amb tal o com grup o fracció de lluita, sinó contra el nostre neocolonialisme. Aquesta hauria de ser nostra tasca. Aquesta és, des de sempre, la tasca de les forces internacionalistes presents als països en els quals tenen les seves seus les polítiques colonials. Aquest llibre és un homenatge a la seva batalla.






Anarquisme i pobles
(Varis autors)

Algunes aproximacions arran de les Jornades "Anarquisme i Pobles" de la FEL-UAB.
Xavier Oliveras, Pere Gabriel, Just Casas, Pau Gómez, Francisco de Paula Fernández, Oriol Delgado, Mònica Ferrer, Miquel Sorribas, Josep Palomer...
Llibre coeditat entre Edicions Anomia i la Federació d’Estudiants Llibertàries de la Universitat Autònoma de Barcelona. El llibre neix arran d’unes jornades sobre anarquisme i les diferents visions al voltant dels moviments d’alliberament nacional, especialment el català. Un llibre que tracta la temàtica des de diferents perspectives i que resulta una eina molt útil per defugir de molts estereotips sobre l’anarquisme.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario