martes, 23 de octubre de 2012

Novetats octubre




Fer el salt: cooperativisme i economia solidària
(Varis autors)

Amb motiu del 2012, any internacional del cooperativisme, companys i companyes del Casal Popular de Castelló organitzaren les primeres Jornades de Cooperativisme i Economia Solidària a la ciutat, un complet programa de formació, debat i intercanvi d'experiències sobre les formes socials de l'economia que malden per construir pràctiques econòmiques antitètiques a les del capitalisme depredador. Després de les Jornades, ara editen un llibre que no només les complementa sinó que les trascendeix i esdevé un material súmament útil per a totes aquelles persones interessades en l'economia social i solidària. Articles de reflexió, de teoria i història cooperativa, s'acompanyen d'entrevistes a experiències que fan que el llibre sigui, també, una caixa d'eines pràctica per a qui vulgui aprendre d'aquelles que ja han "fet el salt". Amb una perspectiva emancipadora i crítica amb el cooperativisme més immobilista, s'entrevisten les següents experiències: Arç assegurances, CENNUC cooperativa de consum, Coop57 finances i estalvis, Ecoprest missatgeria, Virus editorial, Espai Llibertari Miguel Quintana, Free Press comunicació, La Ciutat Invisible, La Nevera, Aldarull, la Cooperativa Obrera de Vivendes del Prat de Llobregat, Som Energia i moltes més. Necessari per a l'interés creixent en el cooperativisme autogestionari, enhorabona doncs pel llibre i la feinada que han fet les companyes de Castelló de la Plana, a veure si entre totes fem el salt cap a una economia social, col·lectivista i emancipadora, i li " fem el salt" definitivament al capitalisme.


El amor libre. Eror y anarquía
(Osvaldo Baigorria)

Durant molt temps, amor lliure va ser sinònim d'unió lliure: una relació no subjecta a lleis civils ni religioses. En èpoques en les quals el matrimoni era indissoluble i el divorci un horitzó polèmic, la llibertat de dues persones d'unir-se prescindint de la llei i de separar-se «quan l'amor arribe a la seua fi» era motiu d'escàndol però no contenia necessàriament la posterior idea d'alliberament sexual. A més, en general, era una definició de vincle entre un home i una dona, no entre dues o més persones del mateix sexe. Una vegada desacralitzats el matrimoni, la família i la parella home-dona units «per a tota la vida», l'experiència murmura a cau d'orella que la fidelitat és impossible, que la monogàmia és una il·lusió i que les lleis del desig triomfen sempre sobre les lleis del costum. La innocència crida que l'amor només pot ser lliure, que la pluralitat d'afectes és un fet i que el desig obeeix a un ordre natural, anterior i superior a tot mandat social establit. Hem titulat L'amor lliure a aquesta heterogènia -i majorment heterosexual- selecció de textos com a homenatge a un títol ja clàssic de llibres i articles anarquistes i a un ideal que també pertany a la tradició romàntica i modernista.




15-M. Obedecer bajo la forma de la rebelión
(Col·lectiu cul de sac)


El 15-M ha suposat l'alineació d'una part de la població, fins ara només desencantada, per a la defensa per altres mitjans de l'ordre establit. Ha exclamat la seua pretensió de mantenir les condicions d'una vida insostenible al mòdic preu d'oblidar l'opressió passada, justificar la present i preparar la futura.


Quan la submissió està tan arrelada fa ús de la rebel·lió per a afirmar la seua renúncia. El més significatiu dels indignats no són les seues proclames, allò que criden als quatre vents, sinó el que callen, sobre el que no tenen més remei que guardar silenci. Indignació davant què? Davant la inhumanitat del món que ens ha tocat viure i el paper repressiu de qualsevol Estat, o davant els preus dels pisos i la inutilitat dels títols universitaris per a aconseguir un treball ben remunerat? Amb què s'indigna la classe mitjana occidental?



El temps de la indignació és el temps de la defensa dels privilegis, no el de la revolució contra l'ordre que els produeix. Anar en contra seva suposaria acceptar una reducció dràstica de moltes comoditats i prebendes que l'organització tècnica ens ofereix, i aqueixa perspectiva no és encoratjadora per a la majoria. Més aviat és exactament lo contrari del que defensen quan s'indignen.





Nuestros cuerpos, nuestras vidas
(Col·lectiu dones de Boston)

-Mirant-nos amb bons ulls. 
-Anatomia i fisiologia de la reproducció i la sexualitat. 
-Les nostres relacions sexuals. 
-Lesbianisme. 
-Com cuidar-nos. 
-La violació. 
-Defensa personal. 
-Malalties venèries. 
-Anticonceptius. 
-L'avortament. 
-Considerant la maternitat. 
-Maternitat: embaràs, educació. 
-Prenatal, el pospart. 
-Menopausa. 
-La dona i la salut pública.



No hay comentarios.:

Publicar un comentario